Wednesday, 8 February 2012

93. Kerang rebus di pagi hari

Assalamualaikum, hai tawan-tawan, hari ni, sekolah saye ade buat pot-luck, jadi saye pun bawak lah sikit juadah, juadah yg saye bawak adalah kerang rebus di pagi hari. saye gandingkan dengan kicap cili kejam gitu.

bahan2 die:
 kerang
bawang merah
bawang putih
lada merah
daun kunyit
serai
halia

#cara2 die, bawang merah, bawang putih, lada, dan halia tu kasi potong masuk kan dalam periuk yang ade kerang, titik kan serai, campak dalam periuk tu. bukak api pelan2, biar je, tgk da siap, dalam 10-15 minit. ingat, jangan tambah air, t  dalam kerang tu keluar air sendiri.

cara nak bual kicap penceceh tu pla, bahan2 die,
kicap kipas udang
cili padi
bawang merah
limau sambal

#bawang merah potong dadu, cili hiris halus2, lagi banyak lagi kejam, perah limau sambal, letak kicap.. siap


ok la, ari  ni kene g meeting kat smk palong 2, jauh siot dari sekolah aku, dekat 90km, kalo kat jabatan lain, mau da dapat claim lojing bagai, hurmmm~~~ redha je la... k la, da!!!

7 comments:

Cik Tetra said...

wahhhh mesti sedappp..nak sikit la chegu..hantar la kat sini! :D

Nurulbadiah Lai said...

tengok kerang terus rasa lapar!!!

budak penjara said...

perghhh kerang..sllunya makan tym lps terawih je..huhu..mengidam lah pulak asenya

Chegu said...

Cik tetra: hehe, biase je. Sdap lg jemput2 cik tetra, hehee

Nurul: t masak kat umah, jamu famili, :)

Budak penjara: ustaz kt ni lg pandai masak, kan?

Ain Dzaya said...

lamanya tak makn kerang rebus cicah kicap..nomnomnom..yummy!

psstt...janji ALLAH untuk orang bakal berkahwin ♥

Ain Dzaya said...

lamanya tak makn kerang rebus cicah kicap..nomnomnom..yummy!

psstt...janji ALLAH untuk orang bakal berkahwin ♥

EJA said...

sedia kan kerang.. amboi kejam sungguh chegu tp ok lah blh tambahkan darah utk kesihatan..selamat bekerja ya :)