Thursday, 6 October 2011

31. Pengalaman Jaga Periksa (Hari Ketiga)

Hari ketiga, paper yang aku ajar kat budak2 ni, da pun mereka jawab pagi tadi, hehehe, pagi2 sblm jaga pikse, g la kejap lari kat sekolah, bagi semangat skit anak murid kan nak jawab pikse, pastu, agak2 t'kawal je. Aku pun lari la dekat sekolah yang aku jaga pikse ni. Peh tu, tawakal je la kan, ape budak ni nak balun. Hehehe...

Masa jaga exam tu, sempat jugak jeling2 soklan, nak pegang skrip tu takut plak, budak baru katakan. Tgk soklan die takdop la susah snagat, gambau ade, rumus ade, kalo tak bleh makan gak, mmg nak kena sunat a tu.

Pastu rehat, lari balik skolah aku. Budak2 dengan kerek,
"soalan senang skit cikgu," depa teriak.

Cis, sempat plak korg nak eksen ngan aku e, aku malas nak layan. Senyum kambiang skik.
"saya makan dulu, jap lagi kalau ada nak tanya, tanya saya," beritahu aku.

Pahtu, aku balun mee hoon pakcik sebungkus, cuci mulut, teguk air, terus ngadap depa. Diorg tanya, Aku jawab. Aku tanya, diorang tanya Ku balik, hamPeh! Memang cerah aku cakap.

Pastu lbh kurang ok. Aku tinggalkan diorg. Balik ke pusat, jaga anak orang nak amik exam. Skali bile da edar2 kan kertas. Duk semak pny semak, aku tgk takdop soalan transformers. Aduih, parah ni. Pny la famous amos soklan tu time trial ari tu. Aduh aku cakap. Parah ni. Tapi soklan yg kluar tu senang kot. Bnyk form 1.2 je.. Form 3 skik je. Plik plak aku. Mcm soklan aras rendah pun ade, tapi tu pandangan aku jek, jgn plqk aku kn saman t. Ok, kt zipp...

Papepun, harap pasni anak2 murid dpt blaja dari kesilapan dan jgn putuih asa untuk trus b'usaha. Kan kan kan...

Transformer ini...

bukan ini ye...


4 comments:

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

betul2...sya sokong cikgu....waa ini blog baru ye.....teruskan berblogger....salam kenalan... :)

Chegu said...

Haha, xde la bang, baru blaja, dulu buat, pahtu beku je blog tu, amapai berabuk da, ni nak blaja2 balik ni, mntk tnjk aja, hehehe

Laman Baca Kita said...

hehe salam kenal, sukses terus untuk jaga periksanya

Chegu said...

yup..salam ya