Friday, 4 November 2011

60. Kek batik malam jumaat

haaaa...ari ni mak jemah nak kongsi sikit resepi sikit untuk kengkawan semua, hari-hari jumaat macam ni, memang elok la kite ramai-ramai pakat buat pahala ye idok. semalam petang mak jemah ade lah bancuh sikit nak buat kuih sikit, nak makan same-same teman ngaja mak jemah ni. mak jemah kasi name resepi ni kek batik malam jumaat.

kenapa kek batik malam jumaat ye? amboi, senyum orang da kawin. yang belum kawin tak faham? kalo tak paham takpe. mak jemah kasi name kek batik malam jumaat ni bukan ape, mak jemah buat masa ambang sore malam jumaat. tu mak jemah letak kek batik malam jumaat, jangan sentap u.

dulu mak jemah penah buat dengan emak kepada mak jemah kek batik ni, tapi sebab mak jemah banyak minum milo-tabur -semut, maka jemah ingat-ingat lupe sikit resepi die, mak jemah rujuklah kat otai chef kite, sape lagi kalo bukan abang Mat Gebu kite, same dengan Ummi Kuantan ni, depa ni, blog masakan  depa da memang terkenal sarwa alam u, klik la kat nama diorang kalo nak cari resepi yang hangpa suma minat.

tapi abang Mat ni pun ajar, kite kena kreatif dalam bab-bab masak ni, jadi mak jemah pun gatai la ubah sikit resepi diorang. bahan-bahannya;
2 biji telur ayam
esen vanila skit
1 sudu nescafe
1/2 cawan milo
1/4 air [nak pakai air yassin pun boleh]
3/4 susu pekat
sepuluh sudu oat
220g biskut merri-go-round
125 g mentega

cara nak buat die mudah je, pukui semua bahan jadi satu ok kecuali si merri tu ngan en. mentega. da sebati semua, mak jemah letak atas dapur, api kecik je kan,kasi mentega cair dan campurkan dan kacau, kacau, kacau. biar sejuk kejak, campak pulak biskut merri yang da dipatah-patahkan.

biarkan sejuk sat, mak jemah masukkan dalam plastik bungkus tu, pastu mak jemah bentuk-bentuk kan die macam macam nasi impit u olllsss. masuk dalam freezer. kemudian tunggu la kasi sejuk sumer kan [time ni air liuq da mleleh da ni hahaha] kemudian siap.

hasilnya,


#haaa... tu dia, da siap potong, maaf na, mak jemah tak pandai nak hias2 macam abang Mat Gebu.hehehe

tapi mak jemah punye kuih lembik sikit la, terlebih air kali. die punye permukaan kurang licin seba mak jemah letak oat, tapi kalo korang nak tabur serbuk koko, macam tiramisu gitu pun boleh, waaa....sedap u ooolllsss

kawan-kawan mak jemah yang makan kata ok, kire lulus a, hahaha, syukur. k la, jemput cuba e, mak jemah nak g kerja kat lorong garu, bubye!!!

#oh ye, kalo kamu nak cari lelaki kacak, macho, berpendidikan, dan PANDAI MASAK, pegi la follow mamat ni, klik sini, hensem u...

14 comments:

noraauliyya said...

pandai ke buat tu?

Chegu said...

hahaha, saya tulis tu sbb saya buat semalam kuih tu cik nora, blasah jo

saadah saadun said...

aku suka sangat kek batik. tapi kalau aku buat dia jd macam x pejal. lembik sket. agak tensen.

Chegu said...

Aku pun gagal ari tu, ni blk mak aku pesan jgn masukkan air.t nak try lg a, hehe

saadah saadun said...

oh ye? then nak bg adunan sebati jadi melt, just guna butter saja la?

Chegu said...

Aah, kacau kat api kecik je, nak ltak pun sikit je,
Sikit sangat, mcm aku tulis tu a 1/4 cawan atau kurang

Chegu said...

Aah, kacau kat api kecik je, nak ltak pun sikit je,
Sikit sangat, mcm aku tulis tu a 1/4 cawan atau kurang

Chegu said...

Aah, kacau kat api kecik je, nak ltak pun sikit je,
Sikit sangat, mcm aku tulis tu a 1/4 cawan atau kurang

aimie amalina said...

pergh
cikgu buat ke ni
ooo
gune nescafe gak eh
hehehee
resepi lama cr baru ni
hehehehe =]

Chegu said...

Nescafe tu tuk rase mocha skit... Kt kalo g starbuck, oder mocha, pdahal minum2 kat mamak ari2 tu la mocha, tapi kite kat malaysia panggil neslo=nescafe+milo, macam tu la jugak ngan latte, capucino, name je lai, bende same je, hehehe

Cik Tetra said...

untunglah pndai buat..sy buat x jadi pon.. :D

Chegu said...

Xde la, blaja jugak. Ade cikgu tu ckp, " cikgu buat lagi jadi dr anak perempuan sy buat" hahaha, tapi lembik sikit ari tu, gagal gak

Kartini said...

fuyooo. keh3. (dgn ini mngakui akan ketidakketahuan membuat ini)

Chegu said...

Try la cik tini, mudah je bos, yg pentg ade milo, mentega, susu pekat dan bisku meri, kacau2.... Tara... Siappp... Heheheh