Wednesday, 16 November 2011

69. Agar-agar ambang sore

Hai kawan-kawan, hari ni mak jemah bawak juadah sikit gi sekolah, mak jemah kasi nama, agar-agar ambang sore. kenape name dia ambang sore? sebab mak jemah buat ni masa waktu petang-petang, sambil tunggu azan maghrib. kejap je buat ni, macam masak megi je

ok lah, tanpa buang masa, kite tengok bahan-bahan dia dulu ya,

3 tin air masak
2 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin buah-buahan koktail
1/2 bungkus agar-agar
sedikit esen vanilla

cara nak buat die senang je u, masuk kan agar-agar dalam air yang dimasak tu, kasi kacau sampai agar-agar tu cair, pastu korang masukkan bahan-bahan lain kecuali buah kotail tu. kacau, kacau, kacau,...siap

tunggu sejuk sikit, pastu masukkan dalam bekas. nak cepat, simpan dalam peti sejuk. agak-agak da keras, baru lah korang hiaskan dengar buah-buahan koktail tu, nyaman dong.
#3 mangkuk untuk makan dengan kwan-kawan kat umah, 3 bekas besar untuk bawak g skolah, nyum...nyumm...

ok la, ni mak jemah nak nasihat skit ni kepada kaum adam,. kalo korang nak pasangan sayang lebih, blaja la memasak. tak kirre la ko masak ape pu, hatta fun fries yang mentah tu, mesti pasangan korang berbunge,. tak perlu u habiskan duit beratus-ratut, g ke restoren mahal je. korang masak, bentang sapra, tengao tasik lagi romantik u, cayalah. 


lagi satu, kepada kawan-kawan pompuan, kalo si pasangan tu keras je hatinya, kuat marah, sambil masak tu baca la al-Fatihah, sambil kacau tu baca lah surah Taa Haa, ayat 1-5, Asma ul-Husna, sambil menumis, siang ikan , bawang, baca, zikir al-Latiff ke (Yang Maha Lembut), supaya lembut hati pasangan korang, try la kan. tapi ingat e, semua tu dengan izin Allah, ayat-ayat tu takde kuasa, Allah yang izinkan, cuba la k.

k la, mak jemah nak tgk cikgu-cikgu pompuan da siap makan blom, mak jemah plak nak mencekik, ade cikgu ni bawak mee hoon sup daging qorban, nyumm...nyummm...oh yeeee... esok ade pot luck, tgk pulak resepi mak jemah esok ye, insyaAllah, ringkas-ringkas je. da!




10 comments:

saadah saadun said...

kenapalah kau pandai masak. *dengki* tapi sejujurnya aku terliur.

Chegu said...

Hhehe, everyone can cook, ni la akibat bile ade sorg je anak perempuan, maka si anak lelaki ni nak tak nak kena la blaja memasak, hehehe

asfira aminuddin said...

great! pandai gila kau masak. abang-abang aku nak basuh pinggan pun jgn harap la kan. haha.

Chegu said...

Biase je la cik as, hehe, campak, kacau, siap, hehe

adel said...

dtg bilik aku masak kerang rebus hokkay..wahahahahaha

Chegu said...

Kerang rebus kn bwak priuk bro, haha

Kartini said...

mak jemah.
nnti i traiii ki3..

Chegu said...

Ya cik tini, try ya, cer try, cer try

aimie amalina said...

huwaaaaa
cekgu sgt fleksibleeee
bagusnye cekguu

sedap2
sy sukeeeee puding tu =]

Chegu said...

Sedap tu cik aimi, mak saye ajar, hehe